Måste vi springa snyggt?

Idag erbjuds många olika sätt att träna löpteknik på. Många vill oftast ha hjälp med löptekniken av någon som är kunnig eller erfaren inom löpning.

Viljan att träna löpteknik och nyttan med löptekniken är inte alltid att den går hand i hand. Många gånger så blandas den effektiva löptekniken ihop med den snygga löpstilen som en löpare har. Egentligen är löpteknik och löpstil två helt olika saker. Att ha en effektiv löpteknik behöver inte alltid innebära att du utifrån betraktarens öga har en ”snygg löpstil”.

DSC_0002

När du tränar löpteknik och förbättrar den så innebär det att du utvecklar din rörlighet, löpstyrka och koordination. Anledningen till att en löpare vill utveckla dessa förmågor är för att hitta en löpteknik som är effektiv och som inte ödslar kraft på onödiga muskler som inte tar dig framåt. Att sträva efter att hitta en snygg löpstil behöver alltså inte innebära att din löpteknik blir effektiv. Löpstilen benämner det som utifrån kännetecknar en person när den springer. Oavsett om du förbättrar eller förändrar din löpteknik så kommer du troligtvis fortfarande ha en löpstil som gör att andra personer känner igen dig när du kommer och springer. Att förändra sin löpteknik är oftast små men viktiga justeringar som inte påverkar din löpstil i så stor grad att du inte känns igen genom din löpstil.

Att ha en väl utvecklad löpteknik är skadeförebyggande och oerhört viktigt om du vill utvecklas som löpare och inte stå och stampa på samma ställe. Det är lika viktigt oavsett vilken träningsnivå du befinner dig på. Att kunna springa och lägga all sin kraft på att komma framåt är en underbar känsla och något vi unnar alla att få uppleva. Under Nässjö löparweekend lägger vi både en teoretisk och en praktisk del med löpteknik för att ge deltagarna dem rätta redskapen för att utveckla sin löpteknik.

Vill du också vara med på vår löparweekend i Nässjö?  Läs mer och anmäl dig här

/Martin och Hannes